Poker - Sådan fungerer det

Alle pokervarianter inkluderer en eller anden form for spil. Dette betyder, at inden en spiller kan vise sin hånd og vinde potten (hvis han/hun har den bedste hånd), skal spilleren satse ligeså meget som de andre spillere. Antallet af spillerunder for hver hånd varierer i forhold til de forskellige pokerspil. Men uanset varianten følger de individuelle spillerunder mere eller mindre det samme mønster.

En typisk spillerunde

I en typisk spillerunde, er der allerede en pot på en bestemt størrelse fra en tidligere spillerunde. Spilleren, som skal starte med at spille, bestemmes af reglerne i det pokerspil, som spilles. Turen i spillerunden flytter fra startspilleren mod venstre hele bordet rundt.

Fold, check, bet eller raise

Når det er din tur til at spille, har du nogle valgmuligheder. Hvis du ikke kan lide din hånd, kan du altid folde (melde pas) – læg din hånd på bordet og lad potten ligge til de andre. Hvis ingen har spillet før dig i runden, kan du tjekke.

Checking betyder, at man ikke satser noget men lader turen gå videre til spilleren på venstre hånd.

Hvis en spiller derimod har spillet før dig i en runde, kan du ikke tjekke. Du kan altid folde, men hvis du vil spille, skal du enten call (matche indsatsen) eller raise (forhøje indsatsen).

Du kan call ved at sætte en indsats som har samme størrelse som den foregående indsats.

Du kan raise ved at sætte en større indsats end den foregående.

Eksempel

Hvis en spiller før dig f.eks. satser $1, kan du calle ved at satse $1 eller raise ved at satse mere end $1.

Spillerundens afslutning

Når alle spillere enten har meldt pas eller har gjort det samme antal indsatser til potten, er spillerunden slut. Nu gives det næste kort. Eller hvis det var den sidste spillerunde, sammenlignes de resterende hænder for at finde ud af, hvem der vinder potten. Dette kaldes showdown.

At vinde uden at vise sin hånd

Hvis du sætter en indsats eller forhøjer og alle andre melder pas, vinder du potten uden at skulle vise din hånd. Dette er en typisk begivenhed i poker, og det er grunden til, at det er muligt at bluffe i poker. Du behøver ikke at vise en vinderhånd for at vinde potten. At bluffe er måske ikke så typisk, som folk tror, men er alligevel typisk for pokerspillet.

Den første spillerunde

Den første spillerunde er lidt mere kompliceret end den normale spillerunde, som er beskrevet ovenfor.

Blinds eller antes

Før kortene deles ud, skal nogle eller alle spillere sætte en obligatorisk indsats, enten blinds eller antes (se nedenunder). Dette gøres for at lave en indgangspot, som man skal spille om. Hvis ingen spillere blev tvunget til at spille, kunne spillere sidde og vente på den allerbedste hånd, før de spillede, og det ville ikke koste dem noget. På denne måde ville poker være det samme som at se på, at malingen tørrer.

Når den obligatoriske indsats er lagt, og kortene er blevet delt ud, starter den første spillerunde. Denne er anderledes alt efter om antes eller blinds bruges til den obligatoriske indsats.

Når man spiller med antes

En ante er en obligatorisk indsats, som alle spillere skal sætte, før kortene deles ud. Det er normalt ca. 10% af small bet.

Når kortene er blevet delt ud, bestemmes den begyndende spiller ud fra reglerne i den specifikke pokervariant. Når den første spiller har spillet, flytter turen mod venstre hele bordet rundt, som beskrevet ovenfor.

Når man spiller med blinds

En blind er en obligatorisk indsats, som nogle men ikke alle spillere skal satste, før kortene uddeles. Normalt er det de to spillere til venstre for dealeren, som hver skal satse en blind. Normalt skal den første spiller sætte en mindre indsats kaldet small blind, mens den anden spiller skal sætte en større indsats kaldet big blind.

Blinds, modsat antes, regnes for at være i live. De gælder som gyldige indsatser i den første spillerunde.

Når kortene er blevet delt ud, startes første spillerunde med spilleren til venstre for big blind. Siden big blind tæller som en indsats, kan denne spiller ikke tjekke. Han kan altid melde pas, men hvis han vil spille skal han calle eller raise.

For at calle skal han sætte en indsats på størrelse med big blind. For at raise skal han sætte en større indsats end denne (mindst dobbelt så stor som big blind).

Turen flytter herefter mod venstre rundt om bordet, ligesom i en typisk spillerunde, som beskrevet ovenfor.

Small blind

Hvis du er i en small blind position, når det er din tur, kan du enten fold, call eller raise. Eftersom small blind tæller som en indsats, er det lidt billigere, hvis du vælger call. Hvis small blind f.eks. er $1, skal du for at calle en indsats på $4 satse endnu $3. Calling betyder at matche den sidste indsats, og eftersom blinds tæller, kan du medregne din small blind, når du lægger det nødvendige beløb for at calle.

Big blind

Hvis du er i en big blind position, når det er din tur, kan du stadig fold, call eller raise. Eftersom big blind også tæller som en indsats, er det nu endnu billigere at vælge call. For at calle en indsats skal du satse den samme indsats minus størrelsen på big blind.

Hvis din big blind f.eks. er på $2 og en spiller har satset $4, kan du calle ved at satse $2.

Checking ved big blind

Hvis du har lagt big blind, er første runde lidt speciel. Når det bliver din tur, og hvis ingen spiller har forhøjet din big blind, har du retten til enten at checke eller satse.

Dette er lidt anderledes i forhold til den normale spillerunde og kan være lidt forvirrende for nybegyndere. Bare rolig, du skal nok lære det med tiden!

Showdown

Hvis mere end en spiller er tilbage efter den sidste spillerunde, er der showdown. Dette betyder, at de tilbageblivende spillere viser deres kort for at bestemme, hvem der har den bedste hånd.

Showdown starter med spilleren, som lagde sin sidste indsats først. Altså, spilleren som lagde indsatsen, som de andre spillere har called.

Eksempler

Hvis en spiller satser $5, og en anden spiller folder og en tredje caller, skal den første spiller vise sine kort først.

Hvis en spiller satser $10, og en anden spiller forhøjer til $20 og den første spiller derefter caller, er det den anden spiller, som skal vise sine kort først, eftersom han var den første, der satsede $20.

Ikke at vise når du har tabt

I en showdown behøver du ikke at vise din hånd, hvis en spiller før dig har vist en hånd, som slår din.

At vinde uden at vise din hånd

Hvis du sætter en indsats eller forhøjer og alle andre melder pas, vinder du potten uden at vise din hånd. Dette er en typisk begivenhed, og det er derfor, det er muligt at bluffe i dette spil. Du behøver ikke at vise en vinderhånd for at vinde potten. At bluffe er ikke så typisk, som folk tror, men er alligevel typisk for pokerspillet.